Co zrobić, aby dobrze umyć lodówkę?
Nie ma chyba gospodarstwa domowego, w którym nie byłoby lodówki. Jest ona wielkim ułatwieniem w przechowywaniu żywności oraz jej chłodzeniu. Jednak czasami zdarza się tak, że zapominamy, co znajduje się w jej głębi i przez to musimy ją wyczyścić. Tylko, jak zrobić to należycie? Na to pytanie odpowiadamy w naszym poniższym wydaniu, w którym tłumaczymy proces czyszczenia lodówki od początku do końca! Zapraszamy.
O czym trzeba pamiętać, gdy myjemy lodówkę?
Przede wszystkim nie zapomnij o odłączeniu swojej lodówki od zasilania. Pierwszym powodem dla tego typu czynności jest naturalnie bezpieczeństwo. Oprócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie zużytkowanie prądu oraz podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co ułatwi proces czyszczenia. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od gniazda zasilającego, wyjmij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a później zostaw otwarte drzwiczki.
Wyjęte ze środka elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz gruntownie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła i sody oczyszczonej czy też octu. Mycie wykonuj od góry do dołu. W końcowym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po skończeniu poczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapomnij o uszczelkach drzwi.
Po skrupulatnym umyciu możesz zacząć wkładać do środka lodówki żywność. Nie powinieneś wkładać do niej gorących potraw. Jeżeli potrzebujesz w niej umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu najpierw ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą być przyczyną powstawania szronu wewnątrz lodówki. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią albo przykryte pokrywką. Będzie to chronić żywność przed usychaniem oraz będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Rozmrażanie lodówki!
Co jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj przy tym żadnych środków chemicznych, jak również nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj też umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu.
W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to dobra okazja, by równocześnie dokładnie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku na dole. Należy pamiętać o jego opróżnianiu. Wykonuj konserwację w postaci przecierania uszczelek drzwi materiałem nasączonym gliceryną.
Istotne jest, że lodówki wyposażone dodatkowo w systemy No Frost powinny być poddawane procesowi odmrażania dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj jedynie, aby lód roztapiał się bez Twojej pomocy.
Co w sytuacji, kiedy lodówka nie pachnie ładnie?
W lodówkach czasami czuć nieprzyjemny zapach, który niekoniecznie chcemy, aby się utrzymywał. Dlatego też dobrze jest zastosować jeden z trzech sposobów, które tu przedstawimy, a można również wszystkie razem. Pierwszy to wstawienie do wnętrza lodówki naczynie z proszkiem do pieczenia i wymiana go co dwa tygodnie. Drugi to świeżo zaparzona kawa, która neutralizuje zapach, a trzeci sposób, to połówka cytryny umieszczona również w środku!
Lista komentarzy
Brak komentarzy